Denne uken har jeg fått oppleve ordtaket ?hvorfor gjøre det lett, når en kan gjøre det vanskelig? nært på kroppen!
Når vi var på barnehabiliteringsklinkikken her i Stavanger (Østerlide) i begynnelsen av Januar ble vi informert om noe de kalte en ganeplate. Dette er noe som skal hjelp barn med DS diagnosen med det språklige. Meg og Tori ble enige om at vi ville ikke utelate noe, med andre ord, det kunne ikke skade Emil og hvis det kan være med å styrke hans språklige aktivitet ville vi ta sjansen.

Jeg forhørte meg litt rundt omkring, og fant ut (etter å ha ringt til alle de andre tannlegene i dette området, det var nemlig ingen som kunne fortelle meg hvem som utførte det) at det var kun en tannlege i Stavanger område som lagde slike ganeplater for barn. Da jeg endelig kom igjennom hos denne klinikken fikk jeg bekreftet at de lagde ganeplater, når jeg da ønsket å bestille time til Emil fikk jeg beskjed om at jeg måtte først søke om dekning til utgiftene til denne platen. De måtte ha skriftlig at de fikk igjen pengene for arbeidet de utførte. Når jeg da spurte (denne UTROLIG koselige damen i den andre enden) hvem jeg skulle søke dekning hos, fikk jeg beskjed om at det visste hun ikke!

Så neste telefon samtale gikk til Nav (naturlig å anta at det var de som skulle dekke det?), damen i andre enden utbrøt: ?skal sønnen din ha regulering?? (Jeg hadde da VEL Å MERKE åpnet samtalen med at min sønn er 6 MND(!!)) Vi kom frem til at hun saksbehandleren ikke visste hva en ganeplate var, derfor måtte hun sette meg på vent (Nav sitt nummer er 815 nummer), etter å ha vært på vent i 6 minutter, fikk jeg beskjed om at hun ville sette meg over til HELFO.

Saksbehandleren fra HELFO visste heller ikke hva en ganeplate var, og mente jeg måtte ringe til kommunen, men først ville hun undersøke med de andre på kontoret (HELFO, er også et 815 nummer.) Denne ventingen tok meg 5 min. Ingen andre på kontoret visste hva en ganeplate var!

Neste steg var kommunen, denne avdelingen i kommunen hadde møte dag, og at jeg derfor ikke ville komme gjennom i dag(!!) Da bestemte jeg meg for å ringe PPT Tjenesten, heldigvis var saksbehandleren min der. Hun kunne endelig fortelle meg hvordan dette måtte gjøres!
En logoped må skrive en bekreftelse på at Emil er kandidat for en ganeplate (at han har DS Diagnosen) I Stavanger PPT, har de ikke midler til å gi logoped tilbud (de fleste andre PPT tjenester gjør dette derimot) derfor får vi et avslag av PPT på logoped, og må derfor gå på det private markedet å finne en logoped som kan henvise oss videre til ganeplaten. Når vi har funnet en privat logoped, kan vi igjen søke Nav om å få pengene igjen for det vi eventuelt må legge ut!  (Men PPT Stavanger ville presisere at de hadde gjort dette tidligere, MEN at hun som hadde sendt henvisninger til tannlegetjenester var sluttet, derfor kunne de ikke hjelpe meg, med annet enn et avslag, så jeg kunne søke videre hos Nav!!)

Dette vil da si at barn med samme diagnose, i forskjellige kommuner har forskjellige rettigheter og blir behandlet på forskjellige måter. Dette er ikke bare fortvilende, men også ekstremt irriterende og veldig trist at en skal måtte kjempe så hardt for å få satt i gang prosesser som Emil sin diagnose egentlig burde utløse uten kamp!

Noen andre som har opplevd noe lignende?

                                                                                                          En stresset mamma ♥

 

signatur

8 kommentarer

Uff, nei det skal virkeig ikke være lett :/

Jeanette

27.jan.2011 kl.21:06

HJELP! Er det mulig? tenk at en ting som burde være SÅ ENKEL å finne ut av, skal være så vanskelig?? Er ikke holdbart altså..Man blir mere forvirra etter man har prøvd å sjekka det opp, enn hva man var før..Kjenner jeg koker. Norge på sitt beste,hurra! Håper dere finner ut av det snart<3

christineshverdag

27.jan.2011 kl.23:46

herregud for ett kav! skulle tro at de som fortalte dere om ganeplaten hadde oversikt om hvilke steg man måtte ta for å få tak i en slik og kunne sette i gang prosessen, men neida, er som du sier hvorfor gjøre det enkelt?

Michelle

28.jan.2011 kl.11:12

Eg har ein sterk fuksjonshemma bror, og da han var liten var det ein evig kamp om dei rettigheitene som han har krav på her i Sogndal kommune, men dette har virkelig tatt seg opp, og Sogndal kommune er i dag ein av dei kommunane i Norge som er kjempe flinke med å ta seg av dei funksjonshemma!:) Håpa virkelig det ordna seg for dikka og at ting skjer kjapt!! Lykke til!;)

cathrine

29.jan.2011 kl.09:53

dette er nok et typisk eksempel på velferdstaten Norge ! å om dette skulle blitt en politisk debatt kan jeg love deg at regjeringen her også hadde funnet noen å skylde på, de klarer ikke holde noe av det de lover og enkelte ganger blir det dessverre slik at de som er rike nok, er de som får hjelp! min farmor hadde behov for hofteoperasjon etter et komplisert brudd som aldri ble helt bra, hun venta i 2 år og 4 måneder før hun fikk det godkjent, åså 2 år på operasjonen. fordi legene vistnok kunne si at hun ikke hadde vondt nok, så derfor fikk hun ikke komme frem i køen, så sa de at: men er du misfornøyd kan du jo søke i andre kommuner (farmor er 83 år og det er ikke behagelig og reise langt for åså operere) ! mens en annen dame jeg vet om fikk operasjonen etter 4 måneder fordi hun kunne ta det privat.. blir så forbanna på din vegne når jeg leser dette her linn ! at det er mulig !!!!!

håper du finner ut av det fort, å klarer å få hjelp til nydelige lille emil !

bare ring om du hører at du kan fikse dette i oslo å trenger en plass å bo mens dere er her ! eller om det er mulig å få en henvisning bare ved å vise papirer til noen i oslo slik at de kan sende det til deg !!!

May

29.jan.2011 kl.11:07

Hei!

Slik som dette skal det ikke være! Er det satt opp ansvarsgruppe til gutten din, har du en koordinator som er hovedkontakt?

Jeg er midt i denne prosessen selv, og kan gjerne dele litt erfaringer med deg :o)

Om du vi så kan du sende meg en mail, jeg sender deg gjerne nummeret mitt om du vil prate!

Mvh May

emil & oss <3

29.jan.2011 kl.18:24

May: Hei May. Så koselig at du tar kontakt :)

Jeg fikk ikke tid til å sende mail til deg, men min mail er (linnis_4@hotmail.com)

Nei ingen ansvarsgruppe eller noe hovedkontakt.

Hvilken kommune bor du i?

hilsen Linn og Emil

May

29.jan.2011 kl.22:13

Hei igjen!

Har sendt deg en mail :o)

May

Skriv en ny kommentar

emil & oss <3

23, Bergen

Jeg er stolt mamma til Emil. Han er født med Downs syndrom, og omphalocele. Han er verdens mest sjarmerende gutt! Smiler og ler, og er en skikkelig tøffing. Jeg velger å la leserne ta del i vår hverdag som foreldre til en liten gutt med Downs syndrom. Utfordringer, gleder, men også sjokk og bekymringer! Kontakt: Linnis_4@hotmail.com

Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

thehibi
hits