• Publisert: 31.12.2001
  • Sist revidert: 11.03.2004
  • Sist endret: 19.04.2007

  Hva er katarimellomøret?

  Dette er betegnelsen på en tilstand med væskeansamlingimellomøret (sekretorisk eller serøs otitt), det vil siinnenfor trommehinnen. Væsken er seig eller slimete, men det eringen betennelseivanlig forstand.

  Mellomøret er forbundet med svelget gjennom øretrompeten. Denne forbindelsen har blant annet betydning for utligning av trykk. Dersom øretrompeten avstenges, oppstår det undertrykkimellomøret. Dette kan føre til at slimhinnene endres, og det skilles ut væske. Når mellomøret blir fullt med slik væske, vil det resultereinedsatt hørsel.

  Som regel er det slim og snørr inesen som stenger igjen øretrompeten. Denne tilstanden utvikler seg derfor ofte etter forkjølelser eller ørebetennelser. Noen ganger kan manimidlertidikke påvise en slik årsak til sykdommen.

  Hvem får væskeimellomøret?

  Tilstanden forekommer hyppigst hos barn. Før skolealderen har minst 80% hatt én eller flere episoder med væskeimellomøret. Man mener at dette har sammenheng med at åpningeneinese og øretrompet naturlig er trangere hos små barn, og at det derfor skal mindre til før det blir tett. Også voksne kan få denne tilstanden, som regel som følge av nesetetthet.

  Forhold som gjør at enkelte er mer disponert for å få væskeimellomøret, er:

  • Forstørrelse av lymfevevisvelget, særlig det som betegnes de falske mandlene
  • Dårlig funksjon av øretrompeten
  • Allergimed hevelse av slimhinne

  Barn som gåribarnehage, er også noe mer utsatte fordide hyppigere utsettes for forkjølelser enn andre barn.

  Hvordan diagnostiseres tilstanden?

  Ofte er det få eller ingen symptomer. Hos barn er det vanlig at sykdommen oppdages ved at foreldrene merker at barnets hørsel er nedsatt. Den kan også vise seg ved at språkutviklingen stopper opp, og hos små barn ser man ofteirritasjon og uro.

  Større barn og voksne vil få symptomer som dotteriørene, og merkbart nedsatt hørsel. Ofte har man også gjentatte, korte episoder med verk eller stingiøret. Ved mistanke om denne diagnosen vil legen foreta en undersøkelse av øret ditt, legen vil da ofte kunne se at det er væskeimellomøret. En eventuell hørselstest vil vise nedsatt hørsel. Tympanometrier en annen undersøkelse som kan bekrefte at det er væskeimellomøret

  Hvordan behandles tilstanden?
  Trommehinne med dren - forfra Zoom

  Trommehinne med dren.

  Væskeimellomøret går som regel over av seg selv, behandling er unødvendigide fleste tilfeller. Dette er grunnen til at man vanligvis venter noen uker med å behandle tilstanden aktivt. Barnet anbefalesimidlertid å bruke nesedråper dersom det er tettinesen.

  Skulleikke tilstanden blibedre, og hørselen fremdeles er svekket etter 3 til 6 måneder, kan det være aktuelt å henvise barnet til en øre-nese-hals-lege for å vurdere om det skal stikkes hull på trommehinnen for å få væsken ut.Imange tilfeller vil legen underinngrepet leggeinn et lite drenitrommehinnen (se tegning) for å holde luftpassasjen åpen. Et slikt dren vil falle ut av seg selv etter noen måneder til 1 år, ogiløpet av den tiden vilirritasjonen falle til ro. Hos barn vil også plassforholdene blibedre etter hvert som barnet vokser, slik at risikoen for å utvikle denne sykdommen på nytt blir mindre. Det er helst de barna med mye plager som har størst nytte av dren. Drenet gjør at hørselen bedrer seg og risikoen for ørebetennelser avtar.

 • Legehåndboken.no

   
signatur

2 kommentarer

Silje

11.apr.2011 kl.19:56

Sv; Takker for det :) det er et spill der man skal styre personer og gjøre det man gjør her i livet, man blir hekta!:)

Kjempebra innlegg! Litt lettere og skjønner hva det er:) En fin mandag til dere skjønne!:)

Mailin

11.apr.2011 kl.20:13

sv: Tusentakk, håper det jeg også : )

Kos dere i kveld C:

Skriv en ny kommentar

emil & oss <3

23, Bergen

Jeg er stolt mamma til Emil. Han er født med Downs syndrom, og omphalocele. Han er verdens mest sjarmerende gutt! Smiler og ler, og er en skikkelig tøffing. Jeg velger å la leserne ta del i vår hverdag som foreldre til en liten gutt med Downs syndrom. Utfordringer, gleder, men også sjokk og bekymringer! Kontakt: Linnis_4@hotmail.com

Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

thehibi
hits