Da var det tirsdagsmorgen. Jeg er i utgangspunktet ikke noe glad i tirsdagen, det er en sånn dag som er altfor langt fra helg. Heheh.. Men denne uken er det jo ikke det, Tori har fri både torsdag og fredag, så vi vender nesen mot Bergen med nok et flyttelass!
Også skal vi på sommer fest med ups and downs hordaland på lørdag. Dette gleder vi oss alle tre til. Se hvilke nettverk de har i Bergen. Her i Stavanger er nettverket knall bra, å det er noen virkelig ildsjeler som arrangerer kvelder med voksne, leker for barna og turer en gang i mnd.

Men jeg kommer tilbake til sommerfesten i helgen :)

Jeg kom over en artikkel, som omhandlet et lovforslag ang. røyking i private hjem.
Siden jeg ikke røyker selv er det vanskelig for meg å sette meg inn i hvordan det er å MÅTTE gå ut å røyke, men jeg har vært på min del av fester der det var !lov" å røyke inne. Å det er jo ingen behagelighet for oss som ikke røyker. Det skal jeg ærlig innrømme. Klærne lukter verre enn verst, å håret må helst vaskes tre ganger etter en slik fest.

Jeg var av den oppfattelsen av at røyking i privatehjem der det er barn, gravide eller andre som ikke røyker var "ferdig". At det var noe som ble gjort tidligere. Når jeg var liten var det ganske "vanlig", men jeg husker alltid mamma sine øyne og ansiktsuttrykk når jeg kom hjem fra hjem der det ble røykt. Rett i dusjen, å klærne rett i maskinen.

Men så var det dette lovforslaget fra Høybråten (vet egentlig ikke om det er et lovforslag, eller om det bare er en tanke som er luftet) Jeg må jo ærlig innrømme at røykeloven når den kom var fantastisk. Jeg har jobbet som bartender, å jeg kan ikke forestille meg hvordan det ville vært hvis 500 folk skulle røyke x-antall røyk på en kveld fra ca.24.00-03.30,  Det er mange røyk på en kveld, å ikke behagelig for oss som ikke røyker.

Men hvordan skal dette evt. holdes vedlike i private hjem? Det er vel en slags uskreven "regel" at en ikke røyker i hus med barn, gravide etc.. Men i de hjemmene dette ikke er en "regel"?

Jeg forstår tankegangen til politikkerne, men jeg tror det blir vanskelig å "undersøke" det!?

Hva syns dere?

signatur

19 kommentarer

KINE BERNTSEN ♥

31.mai.2011 kl.09:44

for en nydelig gutt du har <33

emil & oss <3

31.mai.2011 kl.10:19

KINE BERNTSEN: Tusen takk <3

Marianned

31.mai.2011 kl.10:29

Min oppfatning er at de fleste røyker ute nå, men jeg har egentlig ingen fakta bak det :) Men jeg tror nok det var mye vanligere før at man røykte inne. Jeg røykte tidligere, og etterhvert måtte jeg alltid ut. Det var jo nesten bare meg i hele verden som røykte! Heldigvis har jeg vært røykfri i mange, mange år nå :)

Henriette - Mamma til Liam <3

31.mai.2011 kl.10:32

går ikke ann å bestemme om folk får røyke inne hjemme..klarer ikke sjekke det. men er helt fint at dem har røykeloven andre steder.. jeg røyket fast før, men likte ikke å sitte i røykfylte rom..

emil & oss <3

31.mai.2011 kl.10:35

Marianned: så bra da :)

Ja jeg også trodde at de fleste røykte ute nå, men siden dette forslaget er komt, må det være folk som enda røyker inne..

emil & oss <3

31.mai.2011 kl.10:36

Henriette: Nei det var min tanke også, forstår ikke hvordan de skal kunne sjekke det..

Nei sant, venninnene mine son røyker sier også det, de liker ikke nødvendigvis å sitte inne å røyke, at det er bedre å sitte ute!

Så bra du har greid å slutte da :)

skogsdama

31.mai.2011 kl.10:37

Eg har også jobbet som bartender, på et hotell. Eg er utrolig takknemlig for at eg jobbet når røyking var forbudt innendørs, for eg røyker heller ikkje og blir rett og slett uvel av å sitte tett oppi andre som røyker. Det er selvfølgelig fordi eg ikkje er vant til dette sjøl - har heller aldri prøvd å røyka. Så for meg som aldri kjenner røyklukten til vanlig, har nyvaska og friske kleer på både meg, mannen og ungene merker utrolig fort når eldstegutten har vært hos ein kamerat der begge foreldrene nidamber i stua - der ungene oppholder seg. Dette syns eg er forferdelig. Det har blitt sånn at eg nekter å la gutten min reise dit meire - ikkje bare pga røykinga men denne gutten eg snakker om er ikkje heilt til å stole på og kommer med mange rare påfunn. Men uansett - oss som ikkje er vant til røyk merker fort denne sure og vonde lukta som setter seg OVERALT om man er i nærheten av andre som røyker.

Eg har ei god venninne som røyker, og når ho har vært her (sjøl om ho ikkje har røyka) så kan mannen min kjenne det når han kommer heim. Det sitter jo i heile ho når ho røyker så ofte som ho gjør - dessverre.

De som røyker vil selvfølgelig meine at de ikkje syns denne lukta gjør nokkenting, fordi de er vant til det eller ikkje legger merke til det. Eg har måttet kastet alle kleene eg har hatt på meg og ungene i vaskemaskina når me har kommet heim, det har virkelig stinket av oss, når me har vært på besøk hos folk som røyker inne.

Å tru at det hjelper å sitte under ein vifte på kjøkkenet å røyke, og tru at det ikkje lukter etterpå, da må disse menneskene tru om igjen. Greit at de får røyken til å sive ut av huset når de sitter under ein vifte men de tenker ikkje på det at det setter seg uansett i hånda og på kleene. Og løfter opp sine små unger og bærer rundt på de rett etterpå.

Eg er nok et menneske som missliker røyk meire enn det eg trur - det er bare det at eg syns det lukter forferdelig og ser ikkje vitsen i at mennesker røyker.

At mennesker velger å røyke inne i sitt eget hus mens det er unger til stedet, det syns eg er respektløst og utrolig egoistisk. Uansett om ein røyker under ein vifte eller ikkje. Om mennesker gjør dette i mitt åsyn så må de forvente å få ein kommentar på dette. Men siden det ikkje er mitt hjem så har eg ingenting med det - men eg kan selvfølgelig sei min meining. Men det hjelper lite. De seier at de bestemmer i sitt eget hus og gjør det det de vil. Men eg syns synd på ungene, som kommer nystelt og dusjet til skulen men som lukter røyk fordi mamma'n eller pappa'n røyker i bilen på vei til skulen o.l.

Eg har også sett gravide stå og røyke, mange gonger i løpet av dagen. Det er nokke eg blir skikkelig kvalm av og sånne mennesker skulle virkelig ha fått sjekket hjernen sin. Dette meiner eg fordi man får tydelig utdelt mange brosjerer om hvor SKADELIG røyk er for fostrene under svangerskapet - og for meg så er det heilt hol i huet at jenter da velger å røyke allikevel. At de tørr å ta sjansen på at ting går som normalt for det. MEN igjen så kan ikkje min lille stemme stoppe andre å røyke når de er gravide, det er opp til hver enkelt å bestemme over sin egen kropp. Men lurer på hvem som skal tale for den lille i magen - at det kanskje vil komme ein lov om at det skal være forbudt å røyke innendørs i sitt eget hus er fantastisk. Men hvordan mennesker skal klare å holde dette, er for meg et mysterium. Men eg tar i mot slike lovforslag eller forslag med åpne armer.

Hilsen ein ikke-røyker og er forbaska stolt av det :)

31.mai.2011 kl.10:59

Når du har arbeidet hardt og kjøpt og betalt ditt eget hjem synes jeg ikke at noen har rett til å bestemme om du kan røyke der inne eller ikke, er trossalt ditt hjem, og noe må man jo få bestemme selv. Men er en voksen og har barn eller dyr så bør en respektere de og gå ut og røyke. Det synes jeg i alle fall :)

Jeanette

31.mai.2011 kl.13:29

I sitt eget hjem syns jeg folk skal få bestemme selv hva de gjør:-) Der gå grensa!! Men selvfølgelig ikke røyke inne hvis der er barn å sånn. Men etter røykelåven kom, så kjenner jeg faktisk nesten INGEN som røyker inne lenger:-) Å det syns jeg er kjempe bra, så det går rette veien:-) De som røyker inne fortsatt i dag, er vell mest gamle ungkarer,hihi!

Mari - med lille Kasper i magen.

31.mai.2011 kl.14:07

sv; Tusen takk! Ja, tror jeg kommer til å savne den!
Det blir veldig vanskelig å sjekke akkurat det...det er hvert sitt valg synes eg når de er hjemme...hvis de vil røyke inne, så værsågod, men synes folk kan ta hensyn til gravide og de som har unger.

Eg synes det er mye bedre å dra ut der folk røyker ute. Når eg er der folk røyker inne sliter eg litt pga anstrengelsesasma og at det henger sånn i hår og klær...ekkelt! er dessverre ikke så mye å gjøre med enn at de som røyker kan ta hensyn til de som ikke gjør det :)

PANORAMA

01.jun.2011 kl.09:43

Tror det er "ut" med røyking sammen med barna..men det er alltid noen som henger igjen, og for evt barn av disse er det kjempetrist. Tror en slik lov vil være umulig å håndheve. Har mere tro på kampanjer mot røyking, og mere opplysning,, det hjelper, og gir resultater på sikt.Men det må gjentas ofte.. antirøyk må rettes mot kommende generasjoner, bare slik kan vi få bukt med dette..

Man blir jo fort vant, kan nesten ikke forestille meg at det for noen år siden ble røkt på kafeer,, men da forbudet kom syns jeg det hørtes umulig ut..(røyker ikke selv) slik kan man endre holdninger med røyk i hjemmet også. De fleste jeg kjenner som røyker gjør det ute... bare ikke den eldre generasjonen... Ønsker dere en deilig helg, klem Monica.. ps- kos dere på sommerfest:) gi lille Emil en klem..

emil & oss <3

01.jun.2011 kl.12:46

PANORAMA: Ja det var min tanke også, kan ikke forestille meg at det kan håndheves i folk hjem.

Men ja det er trist for ungene som ikke da "bestemmer" selv om de skal være passive røykere.

Men det kommer nok kampanjer fremover :) Satser på at de fungerer!

Ha en nydelig uke videre!

klemm fra oss

emil & oss <3

01.jun.2011 kl.12:52

Marlene: Ja det blir helt umulig å håndheve det, det var derfor jeg syns det er så merkelig at de kan foreslå det.. menne det er jo en god ordning for de rundt dem.

Men det som du sier, eneste som kan "ordne" det er jo at folk tar hensyn til andre :)

emil & oss <3

01.jun.2011 kl.12:54

Jeanette:Hahah.. ja jeg er enig de må røyke inne så mye de vil. Så lenge de tar hensyn da selvfølgelig :)

Jeg er bare spent på hvordan de hadde tenkt å håndheve den "loven" de hadde tenkt på.

emil & oss <3

01.jun.2011 kl.12:57

Anonym: Ja jeg er enig med deg, selvfølgelig må folk gjøre hva de vil i sitt eget hus, de har tross alt kjøpt det selv :)

Så lenge de tar hensyn selvfølgelig, men egentlig så er det vel bare en norm i samfunnet at man tar hensyn til andre mennesker i litt mer såbare posisjoner enn andre :)

emil & oss <3

01.jun.2011 kl.13:03

skogsdama: Jeg er helt enig, jeg også har hatt en del barn i bhg som kommer med helt nyvasket klær, men de stinker røyk.. det er ikke noe deilig lukt for oss som ikke røyker.

Å de som røyker velger selv at klærne deres skal lukte, men ungene velger det ikke selv, å de kan risikere å bli kommentert på skolen fordi de lukter.. det er ikke noe artig :(

At folk røyker under svangerskapet er å spille russisk rullett med babyen sin helse. Selv om det ikke skjer noe "stort" så kan du risikere astma, atopisk eksem, lærevansker, liten fødselvekt etc.. (kan selvfølgelig skje andre ting også)

Jeg holdt meg unna alle som røykte når jeg var gravid, gikk ikke ut med de som røykte på vors heller, jeg ville være på den sikre siden :)

Mamma har nok kastet noen av mine klær også, å det er kjipt å måtte kaste helt flotte klær, rett og slett fordi en ikke får lukten ut av de..

Ikke røyker her også!

Og er ganske så stolt over det :D

Maria

05.jul.2011 kl.15:35

Undersøkelser viser at minst 100 000 norske barn blir utsatt for passiv røyking. Dette til tross for at nesten alle er enige om at man ikke skal røyke med barn tilstede. Barn tar større skade av passiv røyking enn voksne fordi lungene deres ikke er ferdig utviklet enda. Voksne har vern mot å bli utsatt for passiv røyking gjennom røykeloven, men barn har ingen beskyttelse, ingen rettigheter overhodet til å få puste inn uforurenset luft hjemme. Det er for drøyt!

Argumentet om at det er vanskelig å håndheve en lov mot passiv røyking blir som å si at man kan få slå barna sine i eget hjem også hvis ingen oppdager det.

emil & oss <3

05.jul.2011 kl.21:05

Maria: Det er forferdelig å tenke på at barn blir utsatt for så farlige ting i hjemmet, å særlig når en vet hvor skadelig det er!!

Skriv en ny kommentar

emil & oss <3

24, Bergen

Jeg er stolt mamma til Emil. Han er født med Downs syndrom, og omphalocele. Han er verdens mest sjarmerende gutt! Smiler og ler, og er en skikkelig tøffing. Jeg velger å la leserne ta del i vår hverdag som foreldre til en liten gutt med Downs syndrom. Utfordringer, gleder, men også sjokk og bekymringer! Kontakt: Linnis_4@hotmail.com

Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

thehibi
hits